oryantiring

fx15 lida yılan yağı karınca yumurtası xacc -/- Genelde oryantiring yapıyorum diyince insanların bunu oryantalle karıştırp sizi baştan aşağı bir süzmesiyle kıpkırmızı olmanıza neden olan spor dalı. dünyada orienteering adıyla bilinir..
kondüsyonun ve tecrübenin olduğu kadar harita hatta pusula bilgisi, zeka , özelliklede pratik zekanın önemli olduğu bir spordur. ne kadar iyi koşarsanız koşun;hedefi anlayacak ,araziyi yorumlayacak kafanız olmazsa haybeye koşar durursunuz. arazide yalnız başına kaldığınız için her an her şey olabilir ayrıca insanın kendisiyle başbaşa kalıp karar vermesini gerektirdiğinden kişilik gelişimine de bir hayli katkısı vardır. anlamlı ve zevkli bir koşu dalıdır.
ister kapalı ister açık arazide, bir alışveriş merkezinde, işlek bir semt ya da ormanda yani aklınıza gelebilecek her yerde yapılabilecek bir etkinliktir. ama etkinlik için ciddi bir organizasyon ve emek gerekir.. öyle ki arazinin her özelliği (eğim ağaçlar çöp kutusu elektrik direği-telleri gibi..) tek tek haritaya geçirilir ve bu harita her yarışmacıya verilir.. zamana karşı bir yarıştır bir anlamda.. bazende zaman falan hiçe sayılır " allah ım sağsağlim bir bitirebilsem şu parkuru başka birşey istemiyorum hem havada kararıyor gece çıkan yıldızların konumu niye yok ya bu haritada" gibi düşüncelerle başbaşa bırakabilir..
bazende onca insanın arasında elinde bir harita bir pusula kafan karışmış bir halde koştururken acayip bakışlarla karşılaşır durup açıklayacak zamanın olmadığı için sırıtarak yoluna devam edersin.. eğer biraz alışıldık bir çevrede koşturuyorsan insanların az çok bilgisi varsa bir noktayı aradığından bazen yardımsever bir amca çıkar ve "evladım şurda mavi bir bayrak var belki işine yarar git bak istersen" ya da " sen geç kaldın heralde vah vah yazık sana çocuğum terlemişsin sen.şu tarafa doğru iki kişi koşuyordu ben gördüm onları" gibi cümleler duyarsınız..
kısacası herkese hitap etmeyen ama hoş anılara vesile olan herşeyinizle çaba harcadığınız denenmesi gereken bir spordur oryantiring.. hala bu kelime aklına oynak bir şarkı ve kıvırtma hareketleri getiriyorsa yazıyı baştan oku