futbol

fx15 lida yılan yağı karınca yumurtası xacc / bir dünya şampiyonası ya da şampiyonlar ligi finali dünyanın dört bir köşesinde birkaç milyar! insanı ekran başına toplayan ya da herhangi bir müsabakası bile binlerce insanın stadyumlarda toplanmasına neden olan, bugün dünyanın en sevilen, en ilgi çeken spor dallarından biri. aynı zamanda yaşlısından gencine, kadınından erkeğine pek çok kişinin tutkuyla bağlı olduğu bu spor dalında popülerlik bir yana şiddet, adına holigan denilen çevresine verdiği zararla anılan bir grup insanın varlığıda göz ardı edilemez. İlginçtir, futbol diğer spor dalları gibi ama onlardan daha fazla bir şekilde spor olmaktan uzaklaşmaktadır.bugünün futbolu kimi radikal görüşlerin ifade edildiği "futbol asla futbol değildir" binlerce insandan oluşan dolayısıyla kitle psikoojisinin en yoğun hissedildiği toplumsal bir olaydır. birçok insan sadece bir takıma mensup olmakla hayattaki yerlerini belirlediklerini düşünür rahatlarlar.şu da bir gerçektir kibirçok fakir ailenin çocuğu, imkansızlıklar içinden sıyrılıp, yetenekleri ve şansları sayesinde yükselmenin ışığı olarak görürler futbolu. buna olanak sağladığı bir gerçek ayrıca futbol bugün dünyanın en büyük endüstrilerinden biridir; transferler, naklen yayın hakları, kulüplerin yaptığı satışlar, futbol yıldızlarının reklamlarda kullanılması ve daha birçok örnek verilebilir buna.. zinedine zidan,roberto carlos, paolo maldini, gabriel battistuta, alessandro del piero, david becham marka olmuş kişilik bir çok futbol yıldızını, futbolla alakalı olsun olmasın hiç farketmez reklamlarda görmeye alıştık bile..
bir ülke nekadar gelişmiş olursa olsun dünyanın her yerinde futbol ve şiddet olayları aynı sahnede yer alabiliyor çünkü futbolda futbolcu ve taraftarlar ittikçe sportif ruhtan uzaklaşıyor ve bunun bir spor olduğu unutuluyor. oysa futbol kurallara uygun, centilmence mücadelenin; dürüstçe kazanmanın; onurla kaybetmenin; rakibe saygı duymanın güzelliklerini de barındırır...
birtakım sosyolojik, psikolojik, ekonomik hatta politik nedenlerden dolayı sportif ruhun kaybedilmesi, şiddetin doğması, bugün pek çok insanı rahatsız eden bir durumdur.
mustafa kemal atatürk'ün dediği gibi "zeki,çevik ve ahlaklı" olması gereken sadece sporcular değil taraftarlardır da.. unutulmamalı ki taraftar olmazsa oyuncuda olmaz, hiçbir spor müsabakasıda..
çoğumuzun bir takımı var..takım tutmak küçüklükten buyana sevgiyle bağlı olduğumuz takımın mücadelesini heyecan içinde izlemek yaşamın güzellikleri arasındadır ve bu güzelliğin devamı için futbolun ruhundan, gerçek amacından ayrılmamak gerekir. futbol herşeyin üstünde bir spordur!